ΟΜΙΛΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Το Σάββατο και την Κυριακή 11 και 12 Ιανουαρίου 2020 στις 7:00 το απόγευμα, στα Πνευματικά Κέντρα της Ιεράς Μητροπόλεως στην Φιλιππιάδα και  Πρέβεζα αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε ομιλία της Σχολής Γονέων με θέμα:

                        «Κάνε παιδιά νά δεῖς καλό!»

με ομιλητή τον κ. Ελευθέριο Ελευθεριάδη, Ψυχολόγο – συγγραφέα.

Ο ομιλητής μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις σχέσεις γονιών και παιδιών επισημαίνοντας ότι: ‘’Πρώτον πρέπει να αποφεύγουμε την μιζέρια. Αυτό είναι αρρώστια. Δεύτερον τα παιδιά δεν είναι κτήματά μας. Δεν είναι αντικείμενα.  Είμαστε ουσιαστικά συνεργάτες του Θεού στο έργο του μεγαλώματος των παιδιών. Τρίτον να μην χρησιμοποιούμε τα παιδιά μας για να καλύψουμε δικές μας επιθυμίες και δικές μας ανασφάλειες. Τέταρτον, να μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται  διάκριση ως προς το πως προσεγγίζουμε τα παιδιά μας, καθώς αυτό απαιτεί μια λεπτότητα’’.

Εν συνεχεία αναφερόμενος στην παραβολή του Ασώτου τόνισε: ‘’Πρέπει να είμαστε σε θέση να «χάσουμε» εάν θέλουμε να κερδίσουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ρισκάρουμε. Όπως ακριβώς έκανε ο πατέρας της παραβολής. Προκειμένου να σεβαστεί την ελευθερία του γιου του προτίμησε να το «χάσει». Και «χάθηκε» το παιδί του. Και όμως ουσιαστικά κατάφερε με την στάση του να το κερδίσει πραγματικά. Έτσι μέσα από μια επώδυνη διαδικασία κατάφερε τελικά να το κερδίσει. Το να είσαι πατέρας ή μητέρα, το να φέρεσαι σαν πατέρας ή μητέρα σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται όπως ακριβώς το έκανε ο πατέρας της παραβολής. Με αρχοντιά και με ευσπλαχνία. Η πατρότητα και η μητρότητα είναι κάτι που αγκαλιάζει και χωράει όλες τις σχέσεις και όλες τις δυσκολίες’’.

Εν συνεχεία υπεβλήθησαν ερωτήσεις στις οποίες  και απάντησε ο ομιλητής.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επεσήμανε καίρια σημεία της ομιλίας και  ευχαρίστησε τον κ. Ελευθεριάδη για την ομιλία του.

ΒΙΝΤΕΟ:

Comments are closed.